Ne Oltsál! Blog Logo

Ébresztő!

Mindannyian egy csipkerózsika-álmot alszunk.

Aztán egyszer csak felébredünk – és rájövünk, hogy minden másképpen van, mint ahogy gondoltuk.

Az ébredés sokkoló, de szükségszerű. Az utolsó órában vagyunk és az ébereknek össze kell fogniuk, hogy felébresszék az alvókat. Ha ezen az oldalon jársz, az minimum azt jelenti, ébredezel.

Sokan nem akarják, hogy felébredj. A Globális Elit mindent megtesz azért, hogy mély, öntudatlan álomban tartson. Milliónyi lakája hűen szolgálja ebben úgy, hogy még nem is tudnak róla.

A feladat kemény, az út nehéz. De te döntesz, hogy az álmot választod vagy a valóságot. Tarts velem és én megmutatom, milyen mély a nyúl ürege.

És ha elegen felébrednek, akkor ki is mászhatunk belőle.

Légy aktív!

Elég a bambulásból! Kommentálj, kritizálj, mondj ellent vagy adj további infót! Csak a bárányok hallgatnak. Válj ki a nyájból, hallasd a hangodat! Rövidesen együtt kell cselekednünk. Mutasd meg, hogy bátor vagy, hogy aktívan elősegíted a változást. Itt az idő!

Ha akarsz, írj nekem: ebredj (kukac) freemail.hu

Most éppen erre kattogung:

Csatlakozz a Facebook Csoporthoz!


Ne Oltsál! Blog a Facebook-on:
http://www.facebook.com/neoltsal
Kattints a csatlakozáshoz!

Csatlakozz az IWIW Klubhoz!

Kövess minket az iwiw-en is!
Csatlakozz a
Ne Oltsál! Klubhoz!
Kattints!

Ti írtátok:

Friss topikok

Az otthonszülés és Geréb Ági

2010.10.14. 10:08 | Ébredj Fel | 7 komment | Megosztás és tárolás |

Facebookon intenzív véleménycsere alakult ki az ismerőseimmel az otthonszüléssel és Geréb Ági letartóztatásával kapcsolatban. Nem tagadom, személyesen is érintve vagyok az ügyben: lányomat, Laurát otthonszüléssel kívántuk világra hozni... Nem sikerült. A tágulás megállt 7 ujjnyinál és kórházba kellett mennünk. Szerencsére volt ismerős, aki miatt rendelkezésre állt a háttérkórház, így Laura teljesen egészségesen megszületett.

A sztori azért ennyire nem tökéletes... Ahogy beértünk, a szülész főorvos azonnal közölte: császármetszést kell majd alkalmazni. Szerencsére a szülész-ápolónő, aki az ismerősünk volt, addig-addig terelgette a magzatot, míg végül műtét nélkül tudott Laura megszületni. De aztán... a köldökzsinórt azonnal átvágták, a magzatmázat lesúrolták róla (pedig köztudott, hogy magától is felszívódik, mert az újszülöttnek fontos anyagot tartalmaz), majd – annak ellenére, hogy teljesen egészséges volt – inkubátorba tették. Ezzel csak az a gond, hogy az újszülött szopási ösztöne elveszik. Ugyanis ez elő-programozott. Ha a gyereket születés után az anya hasára helyezik, akkor ő fél-háromnegyed órán belül magától felmászik a mellekhez és elkezd szopni. Ilyenkor az anyának még csak un. elő-teje van, amely szintén fontos védőanyagokat tartalmaz a baba számára. Ha ez nem történik meg, az ösztön elmúlik és a csecsemő nem tanul meg szopni. Nekünk hetekig komoly problémát jelentett Laura etetése emiatt – a gyerek egyszerűen nem tudta, hogy mit kezdjen az anyamellel...

Szóval annak ellenére, hogy Laura nem otthon született, a végletekig hálás vagyok Geréb Áginak és segítőinek azért a mérhetetlen segítőkészségért és kedvességért, ahogy a helyzetet kezelték. Csodálatos hozzáállásuk volt, mely egészségügyi intézményeinkben csak igen ritkán található meg. 

Régi blogolvasónk, Dr. Steierhoffer György is közzétett két linket, egyet a blogoldaláról, mely egy újságcikket és két hozzászóló orvos véleményét tartalmazta, valamint egy amerikai oldalra mutató tanulmányt. Próbáltam reagálni a blogján ezekre, de a komment rendszer nem működött, így itt teszem közzé véleményünket.

Kedves György!

Ez a téma borzasztó mély és könyveket lehetne róla írni – sokan ezt meg is tették :) Én nem tudok kitérni minden részletére, de szeretnék reagálni linkjeidre és a fontosabb gondolataimat az otthonszülésről megosztani veled, pontokba szedve, hogy koncentráltabb legyen:

1. Az önrendelkezés joga. 

Preface:A test a benne lakozó lélek tulajdona, és korlátlanul rendelkezhet vele, addig a pontig, míg másokat ezzel nem sért.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon a magzat a születése pillanatában embernek számít-e vagy sem. Én amondó lennék, hogy igen – sok megfigyelés szól az anyaméhben lévő magzat kapcsolatáról elsősorban az anyával, de a külvilággal is. Mások azt gondolják, hogy ez élet a születéstől kezdődik.

A második eset egyszerűbb – ha ezt fogadjuk el valósnak, akkor az, hogy az anya hol szül, ez az önrendelkezési jogába tartozik, méghozzá 100%-ig. Pont.

Ha viszont a megszületni készülő, de még az anyaméhben tartózkodó magzatot már élő embernek fogadjuk el, akkor az anya köteles (és ez nem a megfelelő szó, hiszen a legtöbb anya a gyermekének a lehető legjobbat akarja) a születéshez a legmegfelelőbb körülményeket biztosítani. De hogy mi a legmegfelelőbb, azt már nehéz megítélni. Az otthonszülést választó nők meg vannak győződve arról, hogy a gyermekük megszülésének ez a módja több előnyt kínál számukra, mint a kórházi szülés. És – ismerve a magyar egészségügy állapotát – ezért a véleményükért nem tudom elítélni őket. Végeredményben ebben az eseten is az anyának van joga ezt a kérdést eldönteni.

2. A háborítatlan szülés

Ez a spirituális oldal. Az otthonszülésnek indokainak csak egy része származik a kórházoktól való irtózástól. További fontos érvek sorakoznak fel a szülés megélése mellett, melyet teljesen elvettek a nőktől. A legtöbb kórházi szülés mesterséges, gyógyszerekkel levezetett és nem hagy lehetőséget átélni az új élet megszületésének gyönyörű pillanatát. Erről rengeteg szakirodalom van, ezért nem taglalnám nagyon, csak pár dolog, ami tönkreteszi az élményt: vakító műtőlámpa, barátságtalan, stresszelő egészségügyi személyzet, „misszionárius” szülőpozíció, a meghittség teljes hiánya, az anya pánikja, melyet a gyermek is érez természetesen. Az újszülött szempontjából nagyon problémás általános kórházi gyakorlat: a köldökzsinór azonnali átvágása, a "felsíratás", a magzatmáz azonnali lemosása, az, hogy gyakran elveszik a babát az anyától, emiatt a szülés utáni szopásösztön megszűnik, stb. Az otthonszülésnél ezek a hátrányok nem állnak fent.

3. Születésházak

Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy szerencsére több kórház is van, ahol megteremtették már a háborítatlan szüléshez való körülményeket. Barátságos, lakrészben történik a vajúdás, lehetőség van akár vízben is szülni vagy tetszőleges pozícióban. Ugyanakkor egy szobával arrébb jól felszerelt műtő található, ami komplikáció esetén rendelkezésre áll. Ágiék már régóta szeretnének egy ilyet létrehozni, 1996-ban, amikor a lányom született, már beszélgettünk erről. Hogy miért nem sikerült ez azóta sem – nem tudom. De mivel az otthonszülés törvényi szabályozása sem született meg már 20 éve, elképzelhetőnek tartom, hogy ennek hiánya képezte az akadályok bizonyos részét. Én a születésházakban látnám az ideális megoldást, bár az ilyen dolgokra persze sosincs pénz.

4. Tudatlanság

Nincs olyan anya, aki divatból választaná az otthonszülést. Sőt, az ilyen anyák többnyire nagyon komolyan felkészülnek arra, hogy mi vár rájuk. Én magam is több könyvet elolvastam a témában, persze ettől még nem lettem szülészorvos :) de nem vagyok teljesen tájékozatlan, mint ahogy – gondolom – látod a hozzászólásomból is.

5. Shit happens

Az élethez szervesen hozzátartozik a halál is. Materialista nézet az élet megtartásának legfontosabbá tétele. Ez az elnyomó hatalom alapvető érdeke – így az emberek bármire hajlandók (halál)félelmükben. Ezen is érdemes elgondolkozni, hogy vajon ez a – média által belénk programmozott – nézet mennyire játszik szerepet abban, hogy az emberek a testük, egészségük teljes irányítását az orvosok kezébe helyezik.

Arról nem is beszélve, hogy vannak körülmények, amikor talán jobb is, hogy meghal a baba. Az orvosok kötelezően próbálnak megmenteti minden életet, de vajon mit ér az az élet, ahol a gyermek valamilyen okból komoly (szellemi vagy testi) egészségügyi károsodással jön a világra? Ők az otthonszülésnél talán meghalnának, a kórházban meg megmentik (?) őket, hogy aztán egy életet leéljenek (végigvegetáljanak)  nem emberhez méltó képességekkel és lehetőségekkel. Megértem, hogy egy orvos nem játszhat istent és nem dönthet életről vagy halálról – a mai törvények mellett meg aztán végképp nem. Ettől még ez a szituáció létezik, és ez egy olyan kérdés, melyben ember nem tudja eldönteni, hogy mi lenne a valóban helyes.

6. A „tanulmány”

Ne haragudj, de én nem tudok többet feltétel nélkül hinni egy tanulmánynak, amelyet egy akármilyen (főként hogy amerikai) intézmény készít. Ezekből már annyi volt szándékosan hazug vagy hibás módszertan miatt hamis eredményre jutó, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Nincs meg hozzá a szakértelmem, hogy megállapítsam az igazságtartalmát, ezért nem több számomra mint egy hivatalos vélemény. De azért egy dolog azonnal feltűnik: 

A tanulmány szerint szinte minden szempontból jobb az otthonszülés, (nincs annyi orvosi beavatkozás, pl. gátmetszés, epidurális fájdalomcsillapítás,  ritkábban fordul elő anyai komplikáció (vérzés,fertőzés, gátszakadás),  koraszülés, kis születési súly stb)  de konklúzióként viszont kiemeli, hogy a csecsemőhalálozási (neonatális) ráta háromszoros, és ezt a kevesebb orvosi beavatkozással hozza összefüggésbe.

Annak alapján, hogy a halálozás a csecsemő mely életszakaszában következik be a wikipédia szerint van:

Perinatális: a terhesség 24. hetétől a születés utáni 7. napig

Korai (early) neonatális: a születéstől a 7. napig

Késői (late) neonatális: 7. naptól a 28. napig

Post neonatális: 1 éves korig

bekövetkező halálozás.

neonatális = korai + késöi neonatális halálozás, vagyis

a 0-28 napos korig bekövetkező csecsemőhalálozást  jelenti.

Ugyanakkor a tanulmány a perinatális halálozási arányról azt állítja, hogy az nem tér el a kórházitól.

Gondolom, feltűnik a csúsztatás: a tanulmánynak a perinatális halálozásokról kellene szólnia, mert csak az kapcsolódik a szüléshez! Ha egy gyermek később hal meg, annak lehet egészen más oka is. Itt kéne vizsgálni más körülményeket, pl. hogy milyen körülmények közé született a csecsemő? Milyen szociális helyzetben éltek? Hol éltek egyáltalán? Nem azért szültek -e otthon, mert nem volt társadalombiztosításuk, vagy nem volt pénzük orvosra? Járt -e a kismama terhesgondozásra ? Ha ezeket a kérdéseket nem vizsgálták tisztességesen, máris hiteltelen a tanulmány!  

Hogy igazságos legyek, hozzá kell tennem, hogy logikusan hangzik, hogy a halálozási arány nagyobb az otthonszülésnél. És tuti biztos vannak igen kiváló kórházak, amelyek az átlag kórházi intézményeknél alacsonyabb halálozási aránnyal rendelkeznek. Akkor mindenkinek ezekben a kórházakban kellene szülni. A többit meg be kéne zárni...

7. Geréb Ágnes ügye

Minden kormány a végletekig ostoba és arrogáns. Ha én kormány lennék, akkor adnék Áginak egy születésházat, és azt mondanám: hajrá. Csináld itt. Megkérdezném: „Mire lenne szükséged? Hogy gondolod?” Ez mutatná, hogy konstruktívan állok a kérdéshez. És egy olyan nőt helyezek a megfelelő pozícióba, aki folyamatosan bizonyítja, hogy – akár még a (rossz) törvényekkel szemben is – kiáll az elképzeléseiért.

 

Röviden ennyi, kérlek, ne vedd magadra, amit írtam, tudom, hogy orvos vagy te is, de ettől lehetsz még a legjobb fajtából. Nem a kórházi szülés ellen írok, hanem a háborítatlan szülés mellett. Mindenki szüljön ott, ahol akar. Ha az orvostársadalom és a hatalom konstruktívan állna a kérdéshez, gyönyörű megoldásokat lehetne találni. Csak egy biztos: erre a kérdésre NEM Geréb Ágnes bebörtönzése a megoldás!

 

FREEEEEEE ÁGIIIII!

 

És végezetül egy nagyon jó videóösszeállítást hadd ajánljak az Indexről: itt nézhető.

biztonságos lájkolás

Címkék: otthonszülés geréb ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://neoltsal.blog.hu/api/trackback/id/tr732370684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steierhoffer 2010.10.17. 06:41:53

Kedves Attila! Válaszom elött egy kis kitekintést ajánlok a nagyvilágban. Svédországban élő kolléganőm írta : Otthonszülés Svédországban

Mivel otthon ez a téma most jól felkorbácsolta az indulatokat, gondoltam itt az ideje, hogy utánajárjak itt mi a helyzet. 4 éve amióta itt élek soha egy szót nem hallottam otthonszülésről és újságban sem találkoztam a kérdéssel, igaz nem is kerestem. Könnyű helyzetben vagyok, mert itt van szabályozás és van statisztika is. Lássuk hát a tényeket. A legfontosabb kérdés, hogy szabad-e Svédországban otthon szülni ? A válasz igen, semmiféle törvény nem tiltja. Ennek ellenére a szulések csak igen kis százaléka zajlik otthon.

A Socialstyrelsen ajánlást adott ki erre vonatkozólag is: (Allmänna råd om hemförlossning SOFS 19900:22)

Az állásfogalásuk szerint alapvetően kerülendő az otthonszülés, egyértelműen a kórházban történő szülést ajánlják. Tiltás azonban nincs. Álláspontjuk szerint:

"Lehetetlen előre meghatározni hogy kik tartoznak a teljesen rizikómentes csoportba. Még ha teljesen egészséges is a terhes nő, normális lefolyású is a terhesség, mégha teljeskörű rizikó felmérés is történt, akkor is léphetnek fel súlyos komplikációk. Nem kérdéses, hogy előállhatnak olyan akut szituációk a szülés kapcsán, mégha ritkán is, amik a gyerek és az anya életébe kerülhetnek, ha perceken belül nem kapnak megfelő ellátást."

Minden landsting (megye) maga döntheti el, hogy állja-e az otthonszülés költségeit. Csak kevés megyében van erre lehetősség. Stockholm megyében pl. lehet kérvényezni a költségtérítést, Halland megyében nem térítenek. Nemrég volt egy eset amikor elutasították a szülők költésgtérítési kérelmét. Perre vitték a dolgot és el is veszítették. Egy otthon szülés költsége kb 22000 SEK.

Az ország nagy részében tehát ennyit kell kifizetni saját zsebből, ha valaki otthon akar szülni. Az elbíráláshoz a Socialstyrelsen alapkritériumait veszik figyelembe. Ezek a következők:

* az anya nem lehet elsőszülő

* a korábbi terhességeknek és szüléseknek normál lefolyásúaknak kellett lenniük, nem lehet császármetszés az előzményben.

* a jelenlegi terhességnek is normál lefolyásúnak kell lennie.

* nem lehet semmiféle rizikófaktor ami befolyásolhatná a szülés lefolyását pl. diabetes, magas vérnyomás, folyadekfalhalmozodás a szervezetben, nagy magzat stb.

* nem lehet ikerterhesség, fejvégű fekvés szintén követelmény, normális szülési terminus (37-41) és spontán fájástevékenységnek kell lennie.

* Az anyának kötelezően konzultálnia kell az az orvossal, aki a szülés helyéhez legközelebb eső kórházban dolgozik és ahova várhatóan szállítani fogják a szülőnőt komplikációk esetén.

* Informálni kell őt a várható előnyökről, hátrányokról és a várható kockázat növekedés mértékéről. Az információ átadását és megértését aláírásukkal kell igazolniuk

* - 2 bábának folyamatosan elérhetőnek kell lennie, bármikor is indul be a szülés

* A szülést vezető teamnek és a legközelebbi szülő intézetnek együtt kell működni a következőképpen:

* A bábáknak irásos információt kell benyújtani a tervezett otthonszülésről a 35. terhességi hét előtt.
* Az anyának kötelezően találkozni kell az orvossal
* Telefonon be kell jelenteni az intézetnek a fájástevékenység megkezdtét és a szülés befejeztét.
* A bábák kötelesek mindent dokumentálni.

* A szállítást úgy kell megtervezni, hogy szükség esetén max 40 perc alatt beérhessenek a szülőnővel a legközelebbi szülészeti intézetbe.

l, 25-72 órán belül gyermekszakorvosnak meg kell vizsgálnia az újszülöttet

* A teljes felelősség a szülést vezető orvosé és a bábáké.

* A bábáknak természetesen működési engedéllyel kell rendelkezniük, és számlát kell adjanak a költségekről.

Ez tehát az ajanlás ami alapján a bábák vállalhatják az otthonszülést és amiknek a teljesülése esetén néhány megye állja a költségeket.

Otthonszülések Svédországban 1992-2005 között.

Otthonszülések aránya: 0,1 %

Az adatok a hivatalos szülés regiszterből származnak.
352 otthonszülés és 1760 intézeti szülés adatait dolgozták fel.

Kórházban való befejezés tervezett otthonszüléseknél: 12.5%

A többedszer szülő nők 5%-t kellett kórházba szállítani.
Az először szülők csoportjából minden 4.-t.

A kórházba szállítás okai a vajúdás alatt: (85%)

Elhúzódó szülés: 46%
A szülésznő nem volt elérhető: 14%
Magzatvíz csorgás: 5%
Fetal distress: 5%
Az anya nyugtalansága: 5%
Nem megfelelő magzati fekvés: 5%
Fájdalomcsillapítás szükségessége: 2%

Kórházba szállítás okai a gyerek megszületése után:(15%)

Vérzés:7%
Újszülött kórházi ellátásra szorult: 3%
A placenta nem vált le: 2%
Eklampsia: 1%
Gátrepedés: 1%

Neonatalis mortalitás: (méhenbelüli elhalás vagy halál az első 28 napon belül)
Otthon szülés: 2.2 ezrelék
Kórházi szülés: 0.6 ezrelék

Korai neonatalis mortalitás: (szülés közbeni halál vagy az első héten bekövetkezett halál)

Otthon szülés: 1.1 ezrelék
Kórházi szülés 0.53 ezrelék

Forrás: www.sfog.se/presentationer_sfogv08/Hemf%C3%B6rlossningar.pdf

psycho.blog.hu/

bunndda 2010.10.18. 10:09:51

@steierhoffer: Kár hogy a születésház megoldásra nem reagált. Gondolkodás nélkül visszavágott statisztikai adatokkal.

Ébredj Fel · http://neoltsal.blog.hu 2010.10.18. 15:35:59

Kedves György!

Szétkritizálhatnám ezt a statisztikát, de nem teszem. Statisztikával bármit be lehet bizonyítani és annak az ellenkezőjét is. Ráadásul Svédország messze van, tőlem legalábbis jelentősen :) Nézzünk inkább magyar adatokat.

Magyarországon 2009-ben 96.000 élveszületés és 560 csecsemőhalál volt: Ez 5 ezrelékes csecsemőhalandóságot jelent.

Geréb Ágnes 20 év alatt 3500 babát segített a világra, amiből csak 1 halt meg,. Ez 28 százezreléket jelent.

A kettő közötti különbözet 18x-os az otthonszülés javára. Mégis, az 560 korházban történt haláleset miatt egy orvost sem bilincseltek meg és csuktak börtönbe.

De minez amúgy nem fontos. És el is mondom, hogy – szerintem – miért.

Sajnos az orvoslás jelenleg végletekig materialista szemléletű. Gyógyítási eljárásai kizárólag az anyagra vonatkoznak – vagyis a testre. Ha bárki arról tesz említést, hogy a betegség EREDETE esetleg lelki jellegű – vagyis pszichoszomatikus – azonnal sarlatánt kiáltanak és az illetőt kizárják az un. orvoslásra jogosultak köréből. Ez történt Geréb Ágnessel is.

Ági nem azért vezet otthonszüléseket, mert imád orosz rulettet játszani a baba és az anya életével. Ági azért vezet otthonszüléseket, mert felismerte, hogy a születésnek vannak határozottan NEM MATERIALISTA aspektusai is – olyan aspektusok, melyeket ma az orvostársadalom teljességgel ignorál, holott a normális ezek elfogadása és támogatása lenne. Az orvosok elvették a nőktől a szülés kínját és boldogságát egyaránt, egyfajta kóros lefolyású, gygyítandó rendellenességként tüntetve fel azt. A nők félnek a terhességtől és a szüléstől egyaránt és mit is hoz magával a félelem? Betegséget… ezáltal perverz módon önigazolóvá téve az orvosi kezelés szükségességét.

Az orvostudomány jelenleg hallani sem akar a lélekről, annak létezését nem ismeri el és ennélfogva a betegségek kiinduló okakáént sem hajlandó a lélek betegségét gyógyítani. Még a pszichiáterek sem teszik ezt – inkább felírnak valami jó kis antidepresszánst vagy nyugtatót a páciensnek. És azokat, akikszerint a lélek igenis létezik, legyen az páciens vagy gyógyító, a társadalom szélére lökik és ellehetetlenítik. Az orvosok és az állam (meg persze az állam mögött álló háttérhatalom (és lám, már megint a mocskos Elithez jutottunk el) pedig eljátszák a vlaódi Istent, megmondva az anyának, hogy mit szabad neki és mit nem, mi a jó neki és mi nem és haő ezzel nem értene egyett, akkor választanak neki egy példát statuáló szankciót, fütyülve demokráciára, állampolgári jogokra, az egyetemes jogokra (Law of the Sea) meg aztán végkép tesznek.

És igen, arról az orvostudományról van szó, amelyik kötelezővé tette a védőoltásokat, melyeknek több káruk van, mint hasznuk és arról az orvostudományról, amelyik a halálozások negyedét okozza már félrekezelései által!

A magam részéről hadd döntsem el én, hogy mit teszek a testemmel, hogy milyen módon akarok üdvözülni vagy akár meghalni általa. Ez az alap jogomhoz tartozik. Pont.

anyanya78 2010.10.19. 16:41:46

Üdv mindenkinek.
Én klinikán szültem és nem bántam meg.
Nem volt se orvosom se szülésznőm fogadott még is kedvesek rendesek voltak és mindent megtettek hogy ne legyen gond.
Nem értem meg a nők azon részét akik otthon szeretnének szülni. Persze bensőségesebb meg kényelmesebb ...stb de szerintem ebben a helyzetben az anyukának nem a saját érdekeit kellene néznie hanem a babájának az érdekeit.
Szerintem egy újszülöttnek az az érdeke hogy ha bármi baj történne a születése közben vagy közvetlen utána akkor a segítség csak karnyújtásnyira legyen. Nem lehet az ember önző a saját újszülötjével szemben mert az igenis önzőség ha egy anya nem a legjobbat akarja gyermekének.
A szopási reflex elvesztéséhez meg csak annyit szólnék hozzá hogy az én kisfiam 1 hónapig nem szopott mert az első napokban olyan szinten szétrágta a mellbimbómat hogy az majdnem leszakadt. Nem hagytam szopni hanem fejtem neki és pohárból vagy cumis üvegből adtam neki az anyatejet. 1 hónap elteltével mikor a mellem rendbe jött elkezdtem szoptatni és csodák csodájára egyből tudta mit kell csinálni mintha csak első perctől szopott volna. Tehát szerintem nem attól függ hogy egyből cicire rakják e vagy sem.

docsanyi 2010.10.19. 22:16:25

@anyanya78: Szerintem szerencséd volt....a többi 99-nek nem. Ez attól is függ, ki hogyan, milyen tudatállapotban éli meg a terhességet. Van akit nem érdekel hogy kikötözik, hogyan beszélnek vele, vagy kap-e oxit, vagy nem, másokat pedig érdekel, ezért szeretnének háborítatlanul szülni. Most benyögték hogy lesz szabályozás...de bábát pl. nem hívtak meg. Az otthonszülést egy kórházi szülésznő képviseli. Vicc.
Ébredj Fel!: privát üzi hogy küldjek? Tudom nincs olyan, de mégis :P

Ébredj Fel · http://neoltsal.blog.hu 2010.10.20. 13:20:00

@docsanyi: dehogy nincs, ebredj (kukac) freemai.hu-ra küldheted :)

Baldrick68 2010.11.09. 12:08:26

Jé akor én is az 1% ba tartozom, meg a barátomék, meg egy másik kolléga is ki a kórházban szült.

1. A haveroméknak egy kislánya született.
Császármetszéssel jött a világra mert:
a. az anya az erős kontrakciók ellenére nem akart tágulni.
b. a magzati szívhangok a kontrakciók alatt arra engedtek következtetni hogy valami gubanc van.

És lám tényleg a köldökzsinór a kiscsaj vállán át volt vetve és lazán beszorult volna a teste és a szülőcsatorna közé és akkor game over.

-----------------------------
2. Egy másik haver.
Itt már volt egy magzatelhalás korábban.
Az előző terhességénél a kiírt idő előtt 2 nappal elhalt a magzat.
Most hogy másodszor is teherbe esett a csaj, a dokik nem akartak kockáztatni.
Mivel a szívhangok itt sem voltak meggyőzőek, jött a császár, biztos ami biztos alapon.

---------------------
3. Mi.
Csordogáló magzatvízzel de enyhe fájásokkal kerestük fel a kórházat.
Mivel nem jöttek megfelelő kontrakciók és a burokrepedés miatt egyre jobban fennállt a fertőzés veszély este 9 kor döntöttek a "gyorsító" bevetéséről. Éjfél után 1 perccel természetes úton meg is született a kisfiunk.

Azt kell hogy mondjam a szülés közben mindenki aranyos kedves, segítőkész volt.
Mondták hogy mit miért kell csinálni, stb. Egyáltalán nem volt gáz.
Ja és nem valami flancos magánkórház egy Győri Megyei Kórház szülészete.
süti beállítások módosítása